HOUSE OKARO

Lagos, Nigeria

TYPOLOGY : Residential
CLIENT : Abuchi Okaro
SIZE : 810sqm
LOCATION : Lagos, Nigeria
STATUS : Construction Documentation 

The day zone, positioned on the ground floor, is adorned with glass walls and orientated towards the east to let in natural light of the soft morning sun into the core of the living spaces where communal activities take place.

The evening zone, where the bedrooms are located on the upper floors, faces the west. The bedrooms are positioned to mitigate the impact of the sun on the interior spaces – meaning the rooms remain relatively cool during the day and require lesser cooling energy.

The façades design has dual interpretation – the elevations along south-west/north-west axis (the sides facing the roads and where the impact of the sun is strongest) are designed to feature solid planes and deep terraces to ensure full privacy for the occupants and also prevent the harsh sunlight from penetrating the interior spaces.

On the other hand, the façade along the south-east axis opens itself towards the shielded private zone that features the swimming pool, gardens and the sunken seat-out with clear view from the interior spaces that are flooded with diffused natural light.